Zakaj je redna menjava motornega olja pomembna?


May 3, 2022

|

Avto-moto

Avto-moto | May 3, 2022

Vozite se po cesti in v vašem avtomobilu se prižge lučka za menjavo olja. Veste, da je to signal, da je čas, da zamenjate olje, a kaj točno to pomeni? Kaj se dogaja pod pokrovom?

Menjava olja v avtomobilu je dokaj hiter in enostaven postopek, zato je bistvenega pomena, da vaš motor ostane čist in učinkovito deluje. Sčasoma bodo redne menjave olja pomagale odstraniti nakopičene onesnaževalce in podaljšale življenjsko dobo vašega motorja, zato je to vredna naložba, ki je ne gre spregledati.

Pomembnost menjave olja

Motorno olje zagotavlja mazanje številnih gibljivih delov motorja, kar pomaga preprečiti poškodbe in ohraniti nemoteno delovanje motorja.

Vsakič, ko vaš motor deluje, se stranski produkti izgorevanja zberejo v vašem motornem olju. Če se onesnaževalci kopičijo nad zmogljivostjo olja, ustvarjajo usedline, blato in povzročajo obrabo motorju.

Če olja ne menjate redno, lahko ti onesnaževalci negativno vplivajo na splošno zmogljivost in učinkovitost vašega vozila. Poleg menjave olja, kot je priporočeno, je pomembno tudi, da sledite rednemu vzdrževanju vozila in uporabljate kakovostno motorno olje.

Kako pogosto naj bi menjali motorno olje?

Običajno je najbolje, da olje menjate kot priporoča proizvajalec. Vendar je to odvisno tudi od dejavnikov, kot so starost vašega vozila, vozni pogoji in vrsta olja, ki ga uporabljate.

Na srečo imajo številni sodobni avtomobili indikatorje motornega olja in vam bodo na armaturni plošči zagotovili opozorilni signal, ko olja primanjkuje – tako, da boste vedeli, kdaj ga zamenjati. Številni prodajalci ali servisni centri bodo pod armaturo nalepili nalepko z datumom, ko boste potrebovali naslednjo menjavo olja.

Kaj se zgodi, ko avtomobilu zmanjka olja?

Če motorju zmanjka olja, se bodo deli začeli drobiti, ker nimajo mazanja, motor pa se bo zataknil in sčasoma ustavil. To povzroča škodo, ki jo je zelo težko, če ne celo nemogoče, odpraviti. Zato je tako pomembno, da redno preverjate nivo olja in pogosto menjate olje!

Poleg lučke za preverjanje motorja vašega vozila na armaturni plošči, obstaja še nekaj drugih znakov, ki morda kažejo, da je čas za menjavo olja.

Hrup motorja

Ko motorno olje opravlja svoje delo, bo mazilo dele v vašem motorju in posledično ohranilo tiho delovanje motorja. Če pa je nivo olja nizek ali ga je popolnoma zmanjkalo, lahko začnete slišati trkanje ali ropotanje. Če se to zgodi, takoj odpeljite avto na menjavo olja.

Vonj olja v avtomobilu

Vonja olja v vašem avtomobilu je znak, da morda motorno olje pušča. Če kdaj zavohate izpušne pline, se vaše vozilo morda pregreva. V vsakem primeru boste želeli čim prej odpeljati svoj avto na vzdrževanje.

Dim izpušnih plinov

Normalno je, da izpušna cev vašega avtomobila oddaja prosojne hlape, vendar če kdaj opazite, da se to spremeni v dim, je morda puščanje olja ali pokvarjeni deli motorja.

Visoka kilometrina

Če v enem mesecu prevozite veliko kilometrov, boste morda želeli svoj avto odpeljati na menjavo olja nekoliko prej, da se izognete kakršnim koli težavam. To še posebej velja, če imate starejše vozilo.

Temno obarvano motorno olje

Čisto motorno olje je prosojno z jantarnim odtenkom. Sčasoma se bo zaradi nabranih onesnaževalcev in usedlin obarvalo temneje. Če preverjate svoje motorno olje in opazite, da se obarva temno, je to ključni znak, da je morda čas za menjavo olja.