Smilj


April 7, 2022

|

Nega in zdravje

Nega in zdravje | April 7, 2022

Rastlino smilj običajno najdemo v Sredozemlju in južni Evropi. Za izdelavo olja v kozmetiki pa se uporabljajo vsi deli rastline, vključno s stebli in listi. Posušeni cvetovi rastline pa se lahko uporabljajo tudi v zdravilne namene. Smilj je običajno, tradicionalno uporabljeno zdravilo v regiji, kjer raste. Ima protivnetne, protiglivične in antibakterijske lastnosti. Študije so pokazale, da ima čudovite učinkovitosti pri ljudeh. Slovi po eksotičnem, začinjenem vonju.

 

Avtohtona rastlina, ki prevladuje v Sredozemlju


Eterično olje smilja je v zadnjem času pridobilo kultni status v naravni in tudi nekoliko manj naravni kozmetiki: spodbuja cirkulacijo v koži, jo odlično regenerira in deluje odlično proti gubam. Smilj uravnava pigment kože in pomaga pri različnih
problemih s kožo. Nekoliko tudi razredči kri in zmanjša otekline, zato ga boste lahko uporabljali tudi pri modricah. Olje smilja je naravni izdelek, ki se uporablja že od antičnih časov, predvsem zaradi prijetnega vonja. Vendar pa je tudi nedotakljivo, da ima nekakšen učinek proti staranju. Zato je postal znan kot učinkovito sredstvo za odstranjevanje gub in brazgotin z obraza.

 

Skrivnosti eteričnega olja


Božanski vonj – sladek, večplasten in izjemno odišavljen. Kot pri vseh rastlinah, tudi pri smilju njegov vonj izvira iz eteričnega olja. Ima zelo kompleksno sestavo – vsebuje določene spojine, ki jih pri drugih rastlinskih vrstah skorajda ne najdemo. Preden je destilacija eteričnega olja postala običajna, so smilj »namočili« ali macerirali v oljih, kot sta olivno ali mandljevo, ker rastlinska olja dobro raztopijo eterično olje. Takšen macerat bi dobro prijel prijeten vonj po cvetovih smilja.

 

Zdravljenje in uporabnost

Celotna rastlina je zdravilna. Znana pa je po svojih protivnetnih, antibakterijskih in protiglivičnih učinkih. Menijo, da blagodejno vpliva na organe in žleze prebavnega sistema, predvsem pa na jetra, žolč in trebušno slinavko. Pomaga tudi pri težavah z dihali, alergijah, astmi in bronhitisu.

 

Alergije

Obstaja tudi nekaj dokazov, da lahko smilj zmanjša siptome alergij, zlasti kontaktni dermatitis, vrsto alergijskega izpuščaja, ki nastane zaradi stika z alergenom. Poleg tega so simpotmi alergije pogosto posledica vnetja, ki se zgodi, ko se imunski sistem odzove na allergen. Zato lahko protivnetne lastnosti smilja pomagajo zmanjšati simpotome alergij.

 

Prehlad in kašelj

Eterično olje smilja ima lahk protimikrobne lastnosti, ki pomagajo v boju proti prehladu in kašlju. Poleg tega lahko prehlad in kašelj povzročita vnetje v dihalnih poteh in v nosu. Najboljši način za zdravljenje prehlada in kašlja z oljem smilja je uporaba difuzorja.

Celjenje ran

Olje smilja lahko pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Okužbe kože so tudi pogost stranski učinek, če se rana ne celi. Protimikrobne lastnosti smilja lahko pomagajo preprečiti okužbo, kar pomaga pri celjenju rane.