3 prednosti kolagena za zdravje sklepov in kosti


April 22, 2022

|

Nega in zdravje

Nega in zdravje | April 22, 2022

Mnogi od nas se morda ne zavedajo, da kolagen pomaga podpirati zdrave sklepe.

Ko se starate, je te vlaknaste beljakovine vedno manj. Posledice izgube kolagena, povezane s starostjo, so očitne. Koža se poveša in postane obkrožena z drobnimi linijami in gubami. Sklepi se obrabijo in postanejo bolj nagnjeni k artritisu in poškodbam.

Prizadevanja za povrnitev izgubljenega kolagena in povrnitev mladostnega tona kože ter bolj zdravih sklepov so spremenila kolagenske dodatke v pravo industrijo.

Kolagen za sklepe

Boleči sklepi otežijo tudi najpreprostejše dejavnosti. Hoja po stopnicah, upogibanje ali celo vstajanje iz sedečega položaja je veliko težje, ko sklepi postanejo trdi in boleči.

Ko se oseba stara, njeni sklepi začnejo razpadati. Zlasti se začne obrabljati gobasti hrustanec sklepov. Proizvodnja kolagena je upočasnjena, kosti lahko postanejo šibkejše, saj oseba zgublja kolagen, ki je potreben za moč in podporo kosti. To lahko privede do razvoja bolezni kot je osteoporoza.

Kolagen sestavlja sklepni hrustanec, tkivo, ki pokriva konce kosti v sklepih in jim omogoča, da se gladko premikajo drug proti drugemu. Ker se hrustanec pri osteoartritisu poslabša, je veljalo, da bi, če bi lahko dali dodatek, kot je kolagen pomagal pri ponovni rasti hrustanca.

Vaje, kot so gibljivost in raztezanje, redno gibanje in vsakodnevna telesna vadba so pomembni dejavniki, ki pomagajo ohranjati zdravje sklepov. Enako velja za uživanje kolagena.

Ali je kolagen varen za uporabo?

Kolagenski dodatki so varni za uporabo. Če bi ga želeli preizkusiti za sklepe, vam kolagen sigurno ne bo škodil.

Tu so 3 presenetljive prednosti kolagena za zdravje sklepov:

#1 Kolagen je gradnik telesa

Presenečenje! Najpogostejša beljakovina, ki jo najdemo v telesu je kolagen. Igra ključno vlogo pri zagotavljanju podpore in elastičnosti vezivnemu tkivu, kot so hrustanec, kosti, kite in vezi. Kolagen zagotavlja tudi strukturno podporo koži, tako da je vaša koža videti mlada, prožna in brez gub.

#2 Kolagen spodbuja rast hrustanca

Hrustanec je trden, gumijast material, ki pokriva konec kosti v sklepih. Sčasoma se hrustanec obrabi zaradi staranja in ponavljajočega se gibanja. Posledično se kite in ligamenti raztegnejo, kosti pa se drgnejo druga ob drugo, kar povzroča bolečino. Kolagen podpira rast in obnovo hrustančnega tkiva ter lajša vnetja in bolečine v sklepih. Povečajte vnos kolagena v svoje telo, da boste lahko vzdrževali aktiven življenjski slog in dosegali svoje cilje glede telesne pripravljenosti.

#3 Kolagen podpira šibke sklepe

Kolagen tipa II se nahaja predvsem v sklepih. To so področja telesa, ki so bolj nagnjena k obrabi. Kolagen kot prehransko dopolnilo bo pomagal pri podporo udobju, prožnosti in gibljivosti sklepov. To je še posebej koristno, če občutite nelagodje in bolečine v sklepih, ste športni navdušenec ali trpite za artritisom.